Kennelünkről

Bár tapasztalatom szerint a hasonló bemutatkozó szövegeket kevesen olvassák el, de én azért fontosnak tartottam, hogy írjak néhány szót magunkról/magamról azért, hogy a gazdik is jobban betekintést nyerhessenek a kennelünkbe.

A történet 14 évvel ezelőtt kezdődött amikor összekuporgatott zsebpénzemből megvettem az első saját kutyámat Stellát. Stella tenyésztője (Korózs Papp Judit) segített nekem felfedezni a kiállítások világát és vezetett be a tenyésztés alapjaiba.

Stella (skót juhász)

Az első sheltiem szintén Judittól került hozzám. A sheltiek teljesen és totálisan elbűvöltek, és nagy álmommá vált egy tricolor szuka shetlandi juhász kiskutya. A történet vége természetesen teljesen más lett, és hozzám került életem nagy szerelme Merlin, aki se nem szuka se nem tri color, mégis abszolút tökéletes. Merlin és én kimaxoltuk amit egy kutya itthon elérhet és a Junior Ch címtől indulva a Show Ch címig jutottunk úgy, hogy pályafutása alatt egyetlen esetben se verték meg az osztályában. Az első sheltie szukámra mindezek után 9 évet, az első sheltie almomra pedig 10 évet kellett várnom. 🙂

Az ausztrál juhászig még Merlin hozzám kerülése után picit várnom kellett, de nem sokáig, Monchy 2009 ben született, és azonnal le vett a lábamról. Nem sokkal később került hozzám Buffy, majd pár évre rá Pixy. Az első aussie almom is megszületett hamar, 4 kiskutyával, akik 4 különböző országban találtak maguknak gazdit. (Az eddig született ausztrál juhászkutya kiskutyáinkat itt meg lehet tekinteni: Aussie puppies )

Sok tenyésztő sok honlapon leírja, hogy célja az, hogy a kutyái szépek legyenek és jó idegrendszerrel rendelkezzenek. Azt gondolom, hogy ez inkább alap kellene, hogy legyen és nem egy cél.

Mindent megteszek azért, hogy a maximumot hozzam ki a kiskutyákból abban a rövid időben amit nálam töltenek. Egészen apró korukban kezdődik a korai idegrendszeri stimuláció ezt követi egy korai szocializációs szakasz. Hét hetes korukban meg a Volhard teszt segítségével igyekezzük úgy értékelni a belső tulajdonságaikat, hogy mindannyian a tökéletes gazdihoz kerülhessenek.

Természetesen ez a munka mit se ér jó alapok nélkül. A szülők megfelelő genetikai háttere az amire egy kiskutya ráépül. Igyekszem egymást kiegészítő tenyészpárokat találni akik mind küllemben, mind jellemben képesek egymás esetleges hibáit ellensúlyozni. Nem állítom, hogy ebben mindig sikeres vagyok, voltak jobban és rosszabbul sikerült almaink ,de ez természetes velejárója a tenyésztésnek, tökéletes kutya úgy se létezik.

Fejlődni mindig lehet, éppen ezért olvasom folyamatosan a szakirodalmakat, vettem részt a MEOE tenyésztői tanfolyamán és követem nyomon nemzetközileg is a legfrissebb információkat amik a fajtáimra illetve a kutyatenyésztésre vonatkoznak.

A célom az, hogy a jövendőbeli gazdik minden információval rendelkezzenek mielőtt kiválasztják az életükbe illeszkedő fajtát és kiskutyát. A honlapomat ezért úgy építettem fel, hogy amennyi információt csak tudok átadjak nekik. A kennel infó menüpont alatt igyekeztem olyan cikkeket írni és összegyűjteni amik segíthetnek ennek a fontos döntésnek a meghozatalában. Kiskutyát jó esetben 10-15 évre választ az ember és egy rossz döntés megkeserítheti mind a gazdi mind a kutya életét.

Egy kiskutya felnevelése a gazdi és a tenyésztő közös projektje. Az első lélegzetvételtől, az utolsó pillanatig kísérjük nyomon a kicsik életét, és segítünk a gazdáknak, tanácsokkal, hogy minél jobb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek a kutyájukkal együtt.

A tenyésztés sok fantasztikus pillanatot tartogat az életben és sok szomorúsággal jár (egy kutya elvesztése vagy egy rosszul sikerült szűrési eredmény). A sötét pillanatok néha megmérgezik az ember gondolatait de tovább kell lépni a fájdalmon, menni előre és igyekezni, hogy a szép pillanatokra tudjunk koncentrálni.

Mindent megteszek annak érdekében, hogy a kiskutyáim jó családba kerülhessenek, ott egészségben élhessenek hosszú és minőségi életet. Olyan gazdik jelentkezését várom akik ezt képesek biztosítani számukra mert minden kutya megérdemli ezt.

Balázs Judit

Kaleido Star

ausztrál juhászkutya & shetlandi juhászkutya

Kiskutyáim a nagyvilágban

Facebook
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial