Kutya etetés

Kis és nagy kutyáinkat mi BARF szerint etetjük de tudunk ajánlani olyan tápokat amik szintén optimálisak a kutyusoknak ☺️

Bevezetés a nyersetetésbe ( BARF )

Barf shop

A. B.A.R.F. étrendet (Bones And Raw Food), nyersetetést évtizedek óta alkalmazzák külföldön, de itthon csak az elmúlt pár évben let széles körben ismert. Mit jelent a nyersetetés? Visszatérés a kezdetekhez: kutyáinkat tápok és ételmaradék helyett az emésztésének megfelelően etetjük nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel. Ahhoz, hogy megértsük a BARF nyersetetés pozitívumait, ismernünk kell az eb emésztését.

A kutya emésztése

Hiába az eltelt évezredek: a közös vadászatok az emberrel, a funkciók szerinti tenyésztés, a társasági kutyák elterjedése, a kozmetika, az ,,öltöztetés”…egyvalami változatlan. A kutya ragadozó, és annak megfelelően kell etetni.

Az elmúlt kb. 10.000 év alatt a kutya emésztése nem, vagy csak alig változott. Ezek szerint kutyád belülről egy farkas. Etetnél egy farkast almás pitével? Naná, hogy kinézi a szádból, kutya ez, nem hülye. De ha aszerint táplálkoznánk mi is, hogy mi helyes, kongana az ürességtől a Meki.

A fogazata rögtön ragadozó mivoltáról árulkodik: hegyes tépő és metszőfogai vannak, az őrlőfogak pedig háromszög alakúak és csipkézettek. Ennélfogva a kutya nem is nagyon rág, max. tép-darabol-nyel. Fifike éppúgy, mint a szomszéd pitbull.
Míg a növényevők és mindenevők az alapos rágás érdekében oldalra is tudják mozgatni az állkapcsukat, addig a ragadozók csak függőlegesen.
Emésztőrendszerük rövid, hiszen az állati eredetű, nyers húsból származó fehérjéket és zsírokat a legkönnyebb emészteni. Míg az ember gyomorsava 2-es érték körül normális, a ragadozóké 1-es értékig is lemehet, azaz rendkívül savas. Ebben a környezetben a nyers húsról származó baktériumok szinte teljes mértékben elpusztulnak, így egészséges immunrendszerű kutyának a kellően megválasztott nyers hús nem jelenthet problémát.
Kutyánk minimálisan termelnek amiláz enzimet, azt is a vékonybélben csak. Ha olyan ételt adsz neki, aminek magas a szénhidrát tartalma (gabonák főleg), ennek emésztése a hasnyálmirigy feladata, amivel extrém módon leterheled a szervezetét. Halkan megjegyzem: egy átlag táp összetételében a gabona igen előkelő helyen szerepel.

Mire van tehát szüksége? Elsősorban állati eredetű fehérje, csontok, belsőség, zsírok, vitaminok, antioxidánsok; minimális mértékben gyümölcs, zöldség, gyógynövények. És mindezt táp nélkül is tudod neki biztosítani… Hogy hogyan? Olvass tovább!

A BARF nyersetetés alapvető szabályai

Mire van tehát szüksége egy ragadozónak? Húsra, húsra és még több húsra, amit több kiegészítővel is feltúrbózhatunk. Hús alatt természetesen a nyershúst értjük! 🙂

A BARF étrenden tartott kutya napi ételadagjának összetevői tehát:

 • Csontos hús: 40% – 50%
 • Csont nélküli hús: 30%-40%
 • Belsőségek: 5-10%
 • Gyümölcs-zöldség: 10-20%
 • A kutya életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának megfelelő étrendkiegészítők: 5-10%

FONTOS! A feltűntetett arányok nagyjábóli értékek. Minden kutya más-és más, az etetés során megtapasztaljuk, mit kedvel-mit nem, mi az amit nem bír, mi az, amiből többet, vagy kevesebbet igényel. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem esznek zöldséget-gyümölcsöt, míg mások boldogan legelésznek a kerti fáról.

Melyik összetevő mire jó BARF étrendben ( nyersetetésben )?

Csontos húsok: Az egyik legfontosabb összetevőja a BARF etetésnek. A nyers csont puha, nem törik szilánkosan, ellentétben a főtt változattal, ami a hőkezelés hatására megkeményedik, és a kutya emésztőrenszerébe jutva súlyos sérüléseket okozhat. A nyers csont minden BARF -os kutya alapvető szükséglete, hiszen innen biztosítják a számukra szükséges kálciumot, míg a velős, porcos, inas, zsíros falatok a számukra nélkülözhetetlen fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, nyomelemeket adják. A csont ezenkívül rágásra ösztönzi a kutyát (ellentétben a táppal, amit csak felszív), így BARF -os nyers étrend mellett fogtisztítókra csak idős korban van szükség, a BARF -os kutyák fogazata egészséges, fehér, nem fogköves.

Csont nélküli húsok: Hasonló az előző fejezethez, a csonthoz kapcsolódó részek nélkül. A legfőbb fehérje és energiaforrás a BARF étrendben. Nyugodtan rajtahagyhatjuk a bőrt, zsírosabb részeket.

Belsőségek: A belsőségek rengeteg vitamint tartalmaznak. Ide tartoznak a kiválasztószervek, és azok a belső szervek, melyek nem izomból épülnek fel (máj, vese, lép, stb), de arányaiban kevéssé kell megjelennie a nyers étrendben, hiszen túl sok mennyiségben meghajtja az állatot, illetve túl sok vitamint adhatunk neki.

Zöldségek-gyümölcsök: A ragadozók emésztőrendszere jóval rövidebb, mint növényevő társaiké. Míg egy nyúl vakbele fontos szerephez jut a táplálékozásban, addig a kutyáé elcsökevényesedett. Ennek az az oka, hogy a növényi eredetű tápanyagok megemésztéséhez több idő kell, amihez alkalmazkodott az állatok emésztőrendszere is (kérődzők, stb). Logikus, hogy a növényeket az állat kevésbé hasznosítja, ezért egy-egy ,,legelés” után a gyümölcsök visszaköszönnek a székletben is. Ugyanakkor a bennük lévő rostok tisztítják a bélfalakat, reszelve, pürésítve pedig a vitaminok, antioxidánsok egy részét hasznosítják kutyáink is. Kis arányban adhatjuk nekik, de nem probléma, ha elmarad.

Kiegészítők a BARF nyersetetésben: Az állat aktivitásának, korának és egészségi állapotának megfelelően adhatunk étrend kiegészítőket megelőzésként, kúraszerűen, vagy épp tüneteket kezelve. Idetartoznak az olyan esszenciális zsírsavakat adó olajok, amiket a kutya más állatból nem tud felvenni (Omega 3, Omega-6), de sok BARF -os ad zöldkagylóport az izületi megbetegedések megelőzésére, szinten tartására is. Adhatunk gyógynövénykeverékeket, C- vitamin tartalmúcsipkebogyóport, sport-és idős kutyák számárakollagént. A BARF nyersétrendhez sorolható az étel mellé adott túró, tojás, kefír is.

BARF  nyers étrend előnyei

 • Erős immunrendszer
 • Erős inak, szalagok és csontok
 • Fejlettebb izomzat
 • Megszűnő allergia
 • Az emésztés helyreállása, kevesebb széklet
 • Gyönyörű szőr
 • Kevesebb fogkő
 • Vérkeringési problémák enyhülése
 • Aktivitás
 • Kitűnő étvágy 
 • Túlsúlyos kutya esetén fogyás

Mennyit adjak felnőtt kutyámnak enni a BARF nyersétrendben?

Átlagos mozgásigényű kutya napi ételmennyisége a testsúlyának 2%-a, amit ajánlatos két fele osztani, mert a nyers húst könnyen megemészti, elképzelhető, hogy éhes lesz. Aktivitástól függően emelhetjük az adagot 4%-ig. Az így megkapott súlyra számítsd ki a napi táplálék arányait a fentieknek megfelelően.

Mennyit adjak kölyökkutyának enni a BARF nyersétrendben?

Kölyökkutyákra vonatkozó nyersetetési alapelveket az ebben a posztban foglaltuk össze.

Barf Shop:”Bővebb információért keress minket a Facebook , és a BARF – a nyersetetés – Fórumcsoportban.”

Forrás:BARF Shop

Facebook
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial